Hungarikumok az Esterházy Palotában
Az Esterházy Palota Erdészetei Múzeum dísztermében rendhagyó, ismeretterjesztő és egyben kulináris élvezeteket nyújtó előadást hallhattak az érdeklődők. A Pálinka Nemzeti Tanács elkötelezett szakembereinek a segítségével, rendkívül átfogó mértékben bővíthette a pálinkához kötődő ismeretanyagát a tisztelt hallgatóság.
Megtudhattuk, hogy a pálinka első számú Hungarikumunk, hogy Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje, miként illik és tanácsos a pálinkát fogyasztani, milyen módon élvezhetjük a legnagyobb mértékben a benne rejlő ízek kavalkádját. Megismerhettük a Pálinka Nemzeti Tanács terveit, miszerint a kulturált pálinka fogyasztást a társadalom minden rétegében folyamatosan kívánják népszerűsíteni és bővíteni. Ennek egyik távlati terve a pálinkához kötődő kulturális-gasztronómiai kapcsolatok felfedése és ismertetése, hiszen a pálinka nem csupán ital, de ételeinkben használt fűszer is lehet szakértő kezekben.
A történelmi háttér, a nemzetközi térben való megítélés, a kulturális vonatkozások mellett a pálinka készítés és kulturált fogyasztás rejtelmeibe kaphattunk bepillantást. A diszkrét kóstolással egybekötött rendezvényen szédületes pálinka szortimenttel találkozhattunk, melynek kóstolása közben felértékelődött mindannyiunkban ehhez a nemes magyar italhoz való kapcsolatunk.
A szerencsés résztvevők igazán bőséges ismeretanyaggal és szívüket-lelkület melengető kortyok emlékével térhettek haza.