Gyengénlátó Változat

A MÚZEUM ÉPÜLETE: AZ ESTERHÁZY PALOTA

Az Erdészeti Múzeum épülete a kiemelt műemlékvédelem alatt álló, középkori alapokon, kora barokk stílusban épült Esterházy palota.  Sopron középkori belvárosában, a Fő tér közvetlen közelében található.

Az épület és udvara számos történelmi korról ad tanúbizonyságot. Az 1986-’87-ben végzett régészeti és műemlékvédelmi kutatások alkalmával többek között Árpád-kori kutat, római falakat, késő középkori kerámiatöredékeket tártak fel az itt dolgozó szakemberek.

Maga az épület is számos középkori részletet rejt. A palota dísztermében, amely számos nevezetes esemény színhelye volt, a mai napig látható a XVI. századból való kváderes falfestés.

 1921 decemberében nevezetes történelmi eseménynek adott otthont: itt állapították meg Sopron és környéke sorsát eldöntő népszavazás eredményét, mely végérvényesen eldöntötte Sopron Magyarországhoz való tartozását.

Az épület tulajdonosai 1379-től ismertek, mindig magas rangú, jelentős személyiségek voltak. Az Esterházy családhoz 1614-ben került hozományként, amikor Esterházy Miklós házasságot kötött Dersffy Orsolyával. Ez időtől fogva, 1945-ig volt a család birtokában.

Több ismert személyiség is vendégeskedett e falak között, köztük a kiváló zeneszerző, az Esterházyak udvari karmestere: Joseph Haydn.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek