Gyengénlátó Változat

Hírmondó-Viselet napja

A viselet az öltözködésnek hagyományos formában kialakult módja, ami segít megtartani a viselőjének a közösség szokásaihoz való szoros kötődését. Korántsem csupán egy ruházati szokás, vagy valami divat felületes megnyilvánulása. Sokkal inkább a viselőjének önazonosságát erősítő különleges öltözet.

Büszkeséget, tartást ad már egy-egy darabjának a hordása is.

Viselet napja 7.JPG

Április 24-én a „Viselet napján” a soproni Erdészeti Múzeum adott otthont a hallgatók és Horváth Zsuzsa kezdeményezésének, hogy egy zenés táncos délutánon megismerjük és megünnepeljük a gyönyörű magyar viseleteket. A délután egy rögtönzött táncos-zenés produkcióval kezdődött a város Fő terén. Innen a szervezők és a vendégek a múzeum nagytermébe sétáltak át. Érdekes PPT előadáson gazdagíthattuk az ide vonatkozó néprajzi ismereteinket, majd egy kvízjáték segítségével fel is mérhettük, hogy az elhangzottakból mi maradt meg a fejünkben. A sikeres rendezvény Lepedus Erzsébet erdőmérnök hallgató és az Ürmös Tánckör munkáját dicséri.

 

„Lehet bármilyen szép egy vidék népviselete, ha nem veszik magukra az emberek, ha csak a szekrényekben, múzeumokban őrzik, akkor sokat veszít értékéből. Egy népviselet akkor tölti be igazi szerepét, ha viselik is”

Viselet napja 1.JPG

viselet napja 2.JPG

Viselet napja 6.JPG

20240424_171818.jpg

 

20240424_180334.jpg

Viselet napja 4.JPG

Viselet napja 5.JPG

szív.jpg

 

Cikk nyomtatása E-mail