Gyengénlátó Változat

IMG_20231120_133355.jpg

Az Illusztrátorok illusztris társaságának új időszakos kiállítás nyílt a Melinda teremben "Természetes gondolatok" címmel.

Az Illusztrátorok illusztris társasága sorsszerűen, egy hirtelen ötletből fakadóan nyerte el a nevét. Az idén tavasszal történő névadóra  a sárosfői erdészház barátságos melegében, némi lélekmelegítő inspiratív segítségével került sor. 

Kalas András festőművész volt a keresztapa. A mérsékelten ünnepélyes ceremónián, keresztelő poharaikat szorongatva, egy összetartó kis alkotóközösség foglalt helyet az asztal körül. A társaságot hosszú évek alatt kovácsolta össze a természet és a művészetek szeretete. Együtt vettek  részt számos képzőművészeti tábor munkájában, ahol a közös érdeklődés és világlátás alapjain lassan kialakult az egymás iránti barátság és a tisztelet. 

IMG_20231120_133339.jpg

A 2023. esztendő márciusában, ilyen közösen eltöltött alkotói időszakban érkezett a csapathoz látogatóba, a Balaton ihletett krónikása. A látogató, Szári Zsolt remek hangulatú könyvekben örökíti meg a tó környékén szerzett természettel kapcsolatos élményeit. Könyveiben az ősfoglalkozások, a vadászat és a halászat adják az írások gerincét, és bár a cselekmények alapvető  motívuma a zsákmány, ám a vízen és erdőn járó hiteles ember még ennél is fontosabb. A  szereplők olykor kedves, néha esendő személyisége átvilágítja a történetek szövetét, és megmelegíti az olvasó szívét. 

IMG_20231120_133400.jpg

Közismert, hogy a művészetek azonos forrásból erednek, és az eltérő műfajok alkotói könnyen rezonálnak egymásra. Így aztán a cseppnyi festő kollektíva számára nem is volt kérdés, hogy az  éppen készülő „A völgyhíd árnyékéban” című könyv illusztrációit elkészítik közös barátjuk nagy örömére. Az elhatározás hamar megszületett, és a képek is gyorsan készülni kezdtek. Innen már szinte szükségszerű volt, hogy hamarosan nevet adnak az addig anonim csapatnak. A név és a társaság története csupán ennyi. Talán nem is érdemes többet írni arról, amiről a művész kollégák alkotásai tovább mesélnek...

Cikk nyomtatása E-mail